woensdag 4 januari 2017

De beste wensen en een gezond 2017!

Tjonge, dit is de eerste keer dat ik het getal 2017 typ dit nieuwe jaar. Nog even onwennig na een heel jaar 2016 😉
Buiten vriest en dooit het af en aan, en tussen de bezigheden de afgelopen maand ook geen moment gevonden om naar de moestuin te gaan. Je zou misschien denken wat je nou in de winter op de moestuin moet... nou, het laatste stuk dat ik heb omgespit wilde ik nog glad geharkt hebben voor het voorjaar, het 'prieeltje' dat ik had gemaakt op het koolgewassenvak moet verplaatst worden naar het eerdere bladgewassen vak, en op vak waar de peulvruchten dit jaar stonden moet ik de netten en de stokken nog weghalen, én dat moet nog worden omgespit. dat laatste zou zelf nog kunnen als het zacht weer is, maar ik kon er geen tijd voor vinden.
Het had bijvoorbeeld gisteren wel gekund, want het was enorm zacht weer buiten, maar ja, binnen moet het ook eerst weer aan kant na de december drukte.
En als ik dan zit, ben ik nog steeds lekker ontspannen aan het breien.
Net voordat ik dit schrijf heb ik de teen van de toe-up sok weer gebreid van een nieuw paar.
Op de bovenste foto heb ik net de teen klaar...
 En op de onderste foto ben ik al een klein stukje aan de bovenvoet begonnen in ribbelsteek, afwisselend: 2 recht, 2 averecht.
Ik heb net de onderkant van mijn voet opgemeten vanaf de langste teen, mijn 'wijsvinger-teen', of heet dat niet zo 😃
Tot de ronding van mijn hak.
Ik leef op grote voet, 27 centimeter. Bij deze methode van sokken breien, moet je twee-derde van de lengte breien, dus dat ik inclusief het teen-gedeelte.
Daarna moet je met het hiellapje beginnen. Maar dat komt later nog...

Dit is een paar sokken die ik hiervoor het gebreid, met deze methode.
Het begin van de sokken hieronder. Lastig om uit te leggen hoe dat moet. Het is kwa tijd wat laat, want ik wil zo graag gaan slapen, maar het is ook beter om er ter zijner tijd een filmpje over te maken denk ik.
 Zo'n 14 dagen later waren de sokken klaar. Wat dikkere garen op pen 4, dat brei je zo door...
Van dezelfde garen heb ik op met de gewone methode gebreid, dus vanaf het boord, en ik had nog genoeg garen over voor nog een paar.
Dat is het makkelijke van de toe-up sok. Je breid vanaf de teen naar boven, en kunt daardoor het hele bolletje op breien. Als je vanaf het boord zou breien met een flinke rest garen, loop je het risico dat halverwege de voet of de teen, je garen op is... Daarom zijn het ook sokken geworden met een vrij kort boord. Niet erg. Ik gebruik ze als 'huissokken', en/of ik draag ze in mijn klompen. Dat laatste is een echte aanrader! Héérlijk!

De laatste dagen van 2016 tikte weg... en de 1 na laatste dag, hebben Jerusha en ik oliebollen gebakken.
Laat in de avond daarvoor heb ik het beslag al gemaakt, en de rozijnen in appelsap geweld.
De ochtend daarna heb ik de rozijnen uit laten lekken, en het beslag heeft mooi op zijn gemak kunnen rijzen!
 Het beslag doorgeslagen, en meteen de rozijnen erdoor gemengd
 De frituurpan van nieuwe olie voorzien, en daar kon het bakken beginnen.
Dit zijn de eerste twee lichtingen.
 En toen kwam Jerusha erbij...
Ze wilde mij heel graag helpen!
 En ze kón er wat van! De rest heeft zij helemaal zelf gebakken, terwijl ik in de keuken aan het experimenteren was met churros beslag.
 En dit was het resultaat. Oliebollen mét en zonder rozijnen.

En buiten vroor het...
In de ochtend tijdens de hondjes uitlaten deze fotootjes geschoten.
De moestuin...
 Door het bos, waar het landschap bevroren was...
 Yuván en Tito lekker samen aan het rennen... op de foto, in het midden net onderaan de bovenste helft van de foto. de zwarte puntjes.
De jongens vermaakten zich heerlijk tussen de knisperende bladeren!
 Na een lekker rondje door het bos, langs de bevroren moestuin weer terug naar huis.
Heerlijk, een frisse neus halen op de vroege ochtend!

De oliebollen waren klaar, en daarna ben ik gaan testen de churros zouden lukken.
Poging 1 was te slap. Nam daardoor heel veel vet op, en gewoon niet lekker...
Poging 2 was juist te dik. Het waren deegstaafjes zonder smaak.
Ik was even de moed verloren, maar daarna kreeg ik een helder moment...
Niet te veel eieren, lekker wat vanillesuiker erdoor en een soepel deeg.
En jahoor... die werden goed bevonden door het thuis-test-pannel in de huiskamer.
Nog 1 aanpassing. In plaats van gewone suiker met kaneel, de suiker/kaneel door de koffiemolen nét iets grover dan poedersuiker draaien.
Gewone suiker is namelijk te zwaar om te blijven plakken aan de churros.


En in de avond kwamen de Kniepertjes nog aan de beurt. De traditionele oud en nieuw 'snacks' waren gereed voor consumptie voor de oudejaarsavond.

En op de eerste avond van het nieuwe jaar 2017, werden we door de hemel getrakteerd op heuze sneeuw! Dát wat een verrassing!
Uitkijken met op de weg gaan, want niemand had hier op gerekend, maar het was een bijzonder mooi gezicht!

We zitten alweer op de helft van de eerste week van het nieuwe jaar. Lekker rustig weer opstarten.
Ik ben benieuwd wat het nieuwe jaar gaat brengen.

Nogmaals de beste wensen en gezond 2017 !

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen:

Een reactie posten