dinsdag 29 december 2015

Nog 2 volle dagen 2015...

...en dan staat 2016 alweer op de teller!
Druk dus in de voorbereiding voor het maken van oliebollen. Nét voor ik dit bericht in dook, heb ik de rozijnen in appelsap gezet om te wellen. In de magnetron, 2:30.
Voor het slapen gaan ga ik het beslag maken, zodat het vannacht de hele nacht rustig kan rijzen.
Dit is mijn recept voor heerlijke oliebollen!:
http://heerlijke-recepten.blogspot.nl/2012/12/oliebollen-met-appelrozijnen-op-basis.html
En gisteravond heb ik kniepertjesdeeg gemaakt, en daar ruim 80 bolletjes van gedraaid.
een aantal van 15 gram en van 20. Die van 20 wil ik eigenlijk rolletjes van proberen te maken.
Van mijn vriendin Tanja heb ik vanavond een recept voor vloeibaar kniepertjesbeslag gekregen, dus die wil ik morgen of overmorgen ook uitproberen.

Vanochtend op de terugweg van Yuván uitlaten ben ik maar weer eens even over het hekje van de moestuin gestapt.
Lag er half oktober de eerste nachtvorst weer op de grond...
Blijft het daarna toch nog weer zó zacht, dat het onkruid hun kopjes weer opsteek.
Vanochtend en vanmiddag ook weer, eens even flink aan de slag geweest!
We kunnen zelfs nog steeds groenten oogsten!
Het afgelopen jaar zijn we flink verwend door de natuur!
Daardoor ben ik ook mega druk geweest met oogsten en inmaken.
Niet alleen van de moestuin, maar ook regelmatig appeltjes mogen krijgen van Arend, bij ons aan het eind van de Trambaan. Met dank aan Paula, die mij tipte :-)
Ik heb er een aantal héérlijke appeltaarten van gebakken...
 Appelmoes van gemaakt, en heel wat potjes ingemaakt met stukjes appel, om er later nog van te kunnen genieten; appeltaart van te maken.
En als ik dan zo het jaar in mijn foto-bestand langs loop...
19 juli was Yuván alweer een jaar bij ons!
Ik wilde deze dag vastleggen, en hij vond het maar vreemd dat ik hem 'zomaar' vroeg om voor een foto te zitten. :-)
 En daar begonnen de maanden van oogsten...
Hier de eerste frambozen.
 Tijdens de wandelingen met Yuván in het bos, kwam ik al heel wat onrijpe hazelnoten, die door de eekhoorntjes uit de bomen zijn gestoeid.
De aardbeien op de moestuin gaan geweldig!
 Ook de worteloogst mag er zijn...
 Wij zijn echte rabarber-eters, dus waren we enorm blij de deze goed aansloeg!
En hier de stam-slabonen!
 Een geweldige oogst!
In deze zak zitten sperzieboontjes, maar degene die langer zijn blijven hangen, zijn snijbonen geworden. Zó lekker!
 De andijvie ging ook hartstikke goed! Ik heb er veel van uit mogen delen.
En voor ik het wist, kreeg ik alweer nieuwe jonge winter-andijvie plantjes van mede-tuinierders!
Van mijn buurman tuinierder Wietse, mocht ik tijdens zijn vakantie, zijn aardappels rooien om lekker van te genieten!
 Het liep weer eind september.
Al weer 1 jaar dit dak boven ons hoofd!
En het najaar brengt ook meteen weer de herfstvruchten voort.
Bramen!
 Hele émmers vol heb ik mogen plukken!
Ik heb er jam van gemaakt, bramenchutney, maar ook bramen op sap ingemaakt, voor over monchoutaart in plaats van kersen.
Courgette, worteltjes en snijbonen heb ik op zoetzuur gemaakt...
En was de vlierbloesem eenmaal uitgebloeid... daarna kwamen de besjes!
Ook heerlijk verwerkt in chutney, jam, sap, en....
Vlierbessenazijn!
En daar begonnen de hazelnoten van de bomen te vallen.
De herfst was daarmee ingeluid.
Ook de rozenbottels hingen inmiddels rijp aan de stuiken.
Van een gedeelte ervan heb ik jam gemaakt, en de rest van de vruchten heb ik ontpit ingevroren.
Het was nog even té tijdrovend om ze verder te verwerken.
De laatste aardbeien konden geplukt...
En die heb ik toch ook eerst in potjes ingemaakt. die staan ook voorlopig veilig tegen bederf.
'k Heb het druk gehad met oogsten en verwerken!
De feestmaand kondigde zich weer aan, dus het was tijd om alvast wat spijs te maken.
Dit keer van de vers geraapte hazelnoten!
Wat leuk is het toch, om zoveel uit de natuur te hebben mogen halen om van te mogen genieten!
De kerstdagen zijn inmiddels weer voorbij, maar we mogen nog steeds genieten van de sfeervolle avonden met de warmte en gezelligheid in huis!
Zo direct ga ik nog even het oliebollen beslag maken, zodat ik morgen kan gaan bakken.
Het kan zijn dat ik ook in een deel van het beslag mijn ingemaakte appeltjes doe!
Oliebollen met appel.

Ik ga er in elk geval appelflapjes mee maken. Het bladerdeeg heb ik gister al voorbereid.
Hier is mijn super simpele recept voor het bladerdeeg: http://heerlijke-recepten.blogspot.nl/2012/04/nieuw-bladerdeeg-zelf-maken.html

Maar eerst de traditionele oliebollen morgen!
:-)
Dit was toch ff een kort verslagje van de afgelopen maanden.
Lekker druk geweest dus, en heel dankbaar voor het afgelopen jaar!
Ik wens jou alvast een hele fijne jaarwisseling!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen:

Een reactie posten