zondag 5 januari 2014

Experimenteren is al de helft van de lol :-)

Sinds ik zelf vloeibaar wasmiddel voor kleding maak, zit ik ook te broeden op een 'receptje' om zelf vaatwasmiddel te maken...

Heb het pas geleden al eens gedaan, maar ik vond dat veel te duur uitvallen.
Er moest mij te veel baking soda ( bakpoeder) en citroenzuur 'limon tuzu', dat bij de toko te koop is.
Maar op dat recept moet van beiden bijna de helft van de verpakking in. Dan vind ik het nutteloos, en slaat het zijn doel voorbij: goedkoper wassen.
Daarbij vind ik het belangrijk dat alle ingrediënten makkelijk in de 'buurtsuper' te koop zijn.

Ik had ergens gelezen dat het zelf maak wasmiddel dat op internet rondgaat 'ook wel in de vaatwasser te gebruiken is', maar nergens lees je precies over hoeveel er dan van wat in moet.

Dus ik zelf d'r net aan de slag gegaan.
Ik wil het schoon hebben,
Ik wil dat het ontvet,
Ik wil dat het glans geeft,
Ik wil dat het hygiënisch is.
Dat wil iederéén toch :-)

Dus ik heb het basisrecept genomen, en er wat soda, ossengalzeep, en azijn bij gedaan, en minder water gebruikt.
Met een soeplepel heb ik het in een ijsblokjeshouder gedaan:
En nu ben ik benieuwd hoe het zich morgen 'gedraagt'.
Het moet eerst dag of nacht staan...

En warempel... na ongeveer een half uur is het al stevig geworden!


Misschien zijn het morgen blókjes!... en anders 'peuter' ik het er wel uit ;-)
Het gaat in dit geval niet om de 'schoonheidsprijs' van het blokje maar om de vaat :-)
Geinige woordspeling in dit geval ;-)
Ik heb er goede hoop op, maar ben natuurlijk vooral benieuwd hoe schoon mijn vaat wordt!
Dat kan ik morgen pas uitproberen.
Als het is gelukt, deel ik het 'recept'. :-)

Maar geen nood... het is zowiezo niet voor niets gemaakt!
Wil de vaat er niet naar tevredenheid mee schoon, dan weet ik zéker dat het een súper wasmachine zeep is, vooral voor de witte was!
Ossengal is tegen vetvlekken,
Azijn 'fixeert' de kleur, maakt de vezels zacht én ontkalkt de machine.
En soda zuivert.

D'r net heb ik nog even schijfjes appel in een scheutje citroensap ( tegen verkleuren) in een 'marinade' van suiker er kaneel gezet:

Ik heb namelijk nog het deeg in de koelkast staan die ik te vochtig vond voor de pasteitjes.
... Nee niks weggooien...
Ik heb er toen wat meer bloem door gedaan, en in de koelkast gezet, om het stevig te laten worden.
Het tweede deeg dat ik maakte was perféct! Binnenkort zet ik dit recept op mijn receptenblog!
Vanavond dus appelbeignets van maken, van het deeg dat 'mislukt' was, en ben benieuwd hoe het zich houdt.
Misschien is het wel een 'verrijkt' pasteitjes deeg. Gewoon een variatie dus.

.... En morgen weer de draad oppakken in het huishouden!
Mijn andere blog is:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten