woensdag 15 januari 2014

Eindelijk zit ik...

De dag bewust rustig begonnen met een energie-ontbijtje... yoghurt met muesli!
Vandaag beloofd namelijk een drukke dag te worden met veel heen en weer gereis, daarom even lekker rustig aan gedaan vanochtend.
Om 12:30 met Tabita in Assen zijn.
Dus om kwart voor 12 achter het stuur, met een snelle 'maaltijd'.
... en daar gaan we...
Afslag naar Assen...

Tijdens de rit naar Assen ontdekte ik in mijn zijspiegel, dat er een stuk plastic los zat aan de buitenkant; achterdeur van de auto..


 
Aangekomen bij de afspraak, toch maar even eerste hulp toegediend aan de auto :-)
Gelukkig had ik een paar pleisters in mijn tas...
Jaaa... de tas van 'mama'.... daar vind je van alles ;-)
Ik dus de plek waar het stuk plastic wind vangt, maar 'verbinden' :-)

Je moet toch wát doen, om onderweg geen onderdelen te verliezen ;-)
 
Na een uurtje zat het gesprek voor Tabita er weer op.
Wij weer richting huis, waar ik maar heel even zou zijn, om daarna met Sieberen op pad te moeten.

Nauwelijks zat ik, of ik kon al weer gaan...Tja, dat heb je als ik de enige in huis ben met een rijbewijs; dan wordt er veel 'getaxied' door mij ;-)
Rachel was gelukkig thuis om bij Jerusha te zijn. Wel zo gezellig.
Sieberen en ik na de afspraak nog even een boodschap kunnen doen: brood en beleg.

Thuis gekomen, was Rachel weer naar huis... en had Jerusha gezellig mee genomen.
Wij hier met z'n 3-tjes toch maar even een boterham als avondeten; geen tijd om te koken...en ben ik weer op pad gegaan om Jerusha bij Rachel op te halen, met de fiets achterin de auto.
Dat meteen maar even gecombineerd om naar de Jumbo te gaan. Ze woont er vlakbij.

Ik heb me gister verdiept in het gebruiken van vet voor het maken van zeep.
Je kunt zelf reuzel uitbakken. De kaantjes die overblijven kun je op brood eten, en het overgebleven vet, kun je gebruik voor zeep.
Dat vet dat overblijft wordt normaal gesproken gebruikt om in te bakken of frituren.
Van het rund, wordt het vet gezuiverd verkocht als ossewit.

Vorige week had ik bij de slager al een stukje reuzel gekocht. 200 Gram voor 0,31 cent.
Meer had hij niet.
Als het al in de supermarkt te koop is, is het gezouten, en dat moet je niet hebben.
Ge-googled, en toen heb ik gevonden dat ossewit ook geschikt is.
Frituurvet. Gezuiverd en al, dus geen varkens- of rundervet uit hoeven bakken.
Nou, wat zou ik dan moeilijk doen. De Jumbo heeft het, en heb het daar gekocht.
1 Kilo voor 2,49, en ook koopzegeltjes :-) Daar ben ik dit jaar toch maar eens mee begonnen!

Ik hou ervan om alles he-le-maal zelf te doen, maar het moet ook een beetje makkelijker te koop zijn, dan alleen 'toevallig' bij een slager...
Hoewel kaantjes ook héérlijk op brood zijn, zoals ik mij herinner van vroeger.
Nooit meer gehad daarna.
Van de slager heb ik nog een stukje reuzel in de diepvries liggen, dus als ik er trek in zou hebben, en de 'smaak van vroeger' weer even wil proeven, kan ik het zo maken :-)
En wie weet heeft de slager binnenkort nog weer een stukje over.

Volgende week op mijn gemak me maar eens verder verdiepen in het maken van zeep, want Rachel vroeg vandaag of ik het een keer wil maken, tijdens een meidenavond die zij regelmatig organiseert in de wijk waar zijn sociaal cultureel werk doet.
'Wil ik wel', zei ik, 'maar ik wil het natuurlijk eerst een keer zelf ervaren hebben hoe ik het maak'.
Dan te hebben over kleurtjes voor zeep... ben op zoek naar wasco, vetkrijtjes dus...
'Normaal' 'zwerven' die wel ergens in huis, maar nu ik er naar op zoek ben...niet dus...
Misschien bij de Action... volgende week maar eens kijken daar.

En dan vanavond even lekker niks meer doen.
Niets speciaals in mijn agenda staan voor morgen...
Tot nu toe een rustig dagje op de planning, maar ook een paar huishoudelijke klusjes, waar ik de afgelopen week niet aan toe ben gekomen.

Mijn andere blog is:

2 opmerkingen:

  1. ossewit is gezuiverde talg, daar werden heel vroeger de echte vetkrijtjes van gemaakt door bouwmeesters. Volgens wiki dan, meer weet ik er helaas niet van te vinden. De woordcombi kwam hier uit..
    In elk geval, als je nog om extra werk verlegen zit ligt het volgende project dus ongemerkt alweer klaar. :) Ik ben zelf ook van de praktische ervaring opdoen, het lekker-knoeien-met-ouderwetse-kennis-zolang-er-niets-ontploft, dus vertel mij niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je gezellig reactie Bas :-)
    Inderdaad... gezuiverde talg. Maar het is meer werk en kosten om dat zelf te doen, dan een pak ossewit in de winkel...
    Voor mijn portemonnee moet het dan ook weer rendabel zijn ;-)
    Ja, het is heel interessant om zelf te onderzoeken, en daardoor kom ik vaak ook weer van het 1 in het ander, want door onderzoek naar 1 ding, ontdek ik vaak ook weer iets anders ;-)
    Vaak maar even een aantekening van maken en te zijnertijd weer op terug komen.
    Zo gaat dat ook vaak met het maken van mijn recepten.
    Ook heel boeiend :-)
    'Zolang-er-niets-ontploft' Grappig omschreven van jou. :-)
    En zo knutselen we gewoon weer verder. :-)

    Hartelijke groetjes,
    Jacqueline Voordewind

    BeantwoordenVerwijderen